تاريخ انتشار: چهارشنبه 31 خرداد 1402 - 13:20

رونمایی از کتاب "زندگی به سبک روح الله" در دهلی نو

به مناسبت 34 مین سالگرد ارتحال جانسوز امام خمینی(ره)، همایشی با عنوان «بررسی اندیشه های سیاسی و عرفانی امام خمینی(ره)» به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با مشارکت سفارت جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو برگزار شد.

همایش بررسی اندیشه های سیاسی و عرفانی امام خمینی(ره) با حضور و سخنرانی دکتر ایرج الهی، سفیرمحترم جمهوری اسلامی ایران در هند، دکتر فریدالدین فریدعصر، رایزن فرهنگی ج.ا.ایران در دهلی نو، حجت الاسلام و المسلمین شیخ ممتاز علی، امام جمعه امامیه هال دهلی، پروفسور اختر الواسع، رئیس بنیاد خسرو دهلوی، مهندس محمد سلیم، نایب امیر جماعت اسلامی هند، پروفسور اخلاق آهن، رئیس گروه مطالعات فارسی و خاورمیانه دانشگاه جواهر لعل نهرو دهلی نو و بیش از 350 نفر از علاقه‌مندان امام راحل، 15 خرداد 1402 در محل خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو برگزار شد.

در این همایش، دکتر ایرج الهی در سخنان خود ضمن عرض تسلیت به مناسب سالروز ارتحال امام خمینی(ره)، با اشاره به ورود دنیا به یک نظام جدید جهانی، گفت:رهبر معظم انقلاب از این مرحله به عنوان«پیچ تاریخی» یاد کرده‌اند و  ویژگی‌ها و شرایط دنیا دچار تغییر و تحول شده‌ و با گذشته متفاوت شده است.

سفیرمحترم جمهوری اسلامی ایران در هند در ادامه به ویژگی‌های دنیای جدید از جمله انتقال قدرت از غرب به شرق، احیای معنویت، شجاعت و قوی شدن ملت‌های مستضعف و پایان نظام تک‌قطبی در جهان پرداخت و توضیحاتی در خصوص آن به شرح ذیل ارایه کرد.

  • نخستین ویژگی دنیای جدید،«انتقال قدرت از غرب به شرق» است. زمانی غرب یکه‌تاز معاملات سیاسی بود؛ اما امروزه آسیا و شرق جهان در حال پیشرفت و قدرت‌گیری است.  امروزه ازکشورهای چین، هند، ایران و روسیه به عنوان قدرت‌های برتر یاد می‌شود.
  • دومین ویژگی دنیای جدید،«احیای معنویت» است.جهان بعد از تجربه مادیگری باردیگر رو به معنویت کرده است. البته این معنویت، به معنای مذهبی بودن نیست، بلکه بریدن از مادیت است.
  • سومین ویژگی دنیای جدید،«شجاعت و قوی شدن ملت‌های مستضعف» است. مستضعفین از آفریقا، آمریکا و اروپا و آسیا به دنبال احقاق حق خود هستند. تا پیش از این مظلومان فکر می‌کردند که مظلومیت سرنوشت مختوم آنهاست اما اکنون ملت‌ها دریافته‌اند که خود باید سرنوشت خود را تغییر دهند.
  • چهارمین و مهم‌ترین ویژگی دنیای جدید،«پایان نظام تک‌قطبی در جهان» است. قدرت آمریکا رو به افول است. آمریکا دیگر چون گذشته آزادی عمل ندارد. چرا که قدرت‌های دیگر در نقاط دیگر جهان، قد علم کرده‌اند.

سفیرمحترم جمهوری اسلامی ایران در هند در بخش دیگری از سخنان خود به نقش امام خمینی(ره) در معماری نظام کنونی جهان پرداخت و تاکید کرد: اولین جنبه حرکت امام خمینی(ره)، «شکستن ابهت ابرقدرت‌های جهان» است. ایشان در زمانی که شوروی و آمریکا سرنوشت تمام جهان را در دست داشتند، با طرح تعبیر«نه شرقی نه غربی» ثابت کرد که ملت‌ها بدون وابستگی به بلوک شرق و غرب نیز می‌توانند پیشرفت کنند.زمانی که امام فرمود:«آمریکا هیچ غلطی نمی‌‌تواند بکند»، ابهت آمریکا شکسته‌شد و البته بعدها جهانیان نیز متوجه شدند که این حرف امام بی‌معنا نبوده است.

دکتر ایرج الهی در ادامه سخنان خود، «توجه به معنویت و دین» را دومین ویژگی امام خمینی(ره) برشمرد و افزود: مبنای حرکت امام نفاذ قوانین اسلامی است و بعد از توجه ایشان به معنویت در نقاط دیگر جهان نیز توجه به معنویت و ادبیات الهی بخش گسترش پیدا کرد و  روحیه مبارزه با مستکبران در جهان مستحکم ترشود.

سفیرمحترم جمهوری اسلامی ایران در هند، سومین ویژگی حضرت امام خمینی(ره)را «تقویت اعتماد به نفس در ملت ایران و دیگر ملت‌ها» دانست و تاکید کرد: ایشان از یک سو به ملت ایران اعتماد کرد و از سوی دیگر اعتماد به نفس ملت ایران را  احیا نمود و ملت‌های جهان وقتی دیدند که مردم ایران با دست خالی در مقابل ارتش ایران مقاومت کرده‌اند، متوجه شدند که با دست خالی نیز می‌توان با دشمنان جنگید.

دکتر ایرج الهی «چالش آفرینی برای  آمریکا» را چهارمین ویژگی امام خمینی(ره)  خواند و تاکید کرد : حضرت امام با قوت در برابر زیاده‌خواهی دشمنان ایستادگی و جنگ هشت ساله عراق علیه ایران را مدیریت و 

تحریم اقتصادی آمریکا را به خوبی اداره کرد. در نتیجه همین تلاش‌های امام، در سال‌های گذشته آمریکا در کشورهای سوریه و عراق نتوانست به مطامع خود دست پیدا کند.

سفیرمحترم جمهوری اسلامی ایران در هند«توجه به مسئله فلسطین»را پنجمین ویژگی حضرت امام خمینی(ره) بیان کرد و گفت: غربی‌ها تلاش می‌کردند مسئله فلسطین را تمام شده قلمداد کنند. اما، امام با درایت خود این مسئله را تبدیل به مسئله روزجهان کرد و آخرین جمعه ماه رمضان را به عنوان روز قدس و روز همبستگی با فلسطینیان اعلام کرد تا  هر سال مسلمانان و آزادی‌خواهان جهان حمایت و همبستگی خود را با مردم مظلوم فلسطین ابراز کنند.

دکتر ایرج الهی در بخش پایانی سخنان خود به  اهمیت راهپیمایی‌های اربعین پرداخت و با تاکید بر این نکته که امروزه جهان بدون راهپیمایی اربعین به صورت یک ماهیت توخالی جلوه می‌کند،گفت: اگر تلاش‌های امام خمینی(ره) نبود، اربعین به این صورت برگزار نمی‌شود. امیدواریم این راهپیمایی اربعین به ظهور امام زمان(عج) و حرکت در تحت لوای آن حضرت (عج)  منتهی  شود.

 

دکتر فریدعصر ضمن عرض تسلیت به مناسب 34 مین سالروز ارتحال معمار انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله العظمی سید روح الله خمینی،گفت: نهضت جهانی امام خمینی(ره) محدود به جغرافیای ایران و صرفا به جهت کسب قدرت سیاسی در جامعه ایران نبوده است، بلکه برخاسته از عمیق‌ترین و ریشه‌دارترین آموزه‌های عرفانی و اخلاقی بود.

رایزن فرهنگی ایران در دهلی نو افزود: برای نسل‌های جدید بعد عرفانی حضرت امام چندان شناخته شده نیست، باوجودی که نخستین تالیفات ایشان و دشوارترین آنها مربوط به عرفان است. مانند شرح دعای سحر، مصباح الهدایه الی الخلافه و الولایه، التعلیق علی الفواید الرضویه، شرح حدیث جنود عقل و جهل، حاشیه بر شرح فصوص الحکم، حاشیه بر مصباح الانس ، شرح چهل حدیث، سر الصلاة، رساله لقاء الله، طلب و اراده، جهاد اکبر و دیوان اشعار و نامه های عرفانی.

دکتر فریدعصر در بخش دیگری از سخنان خود گفت: می‌توان گفت امام خمینی(ره)  تلاش کرد که سلوک عرفانی و اخلاقی را در سطح جامعه متجلی کند و بعد از طی مراحل سلوکی که عبارتست از سیر من الخلق الی 

الحق،سیر بالحق فی الحق، سیر من الحق بالخلق است، در مرحله چهارم به سمت مردم رجوع کرد و سعی کرد در سیر الی الحق مع الخلق بالحق با مردم به سمت حضرت حق حرکت کند.

رایزن فرهنگی ایران در دهلی نو در ادامه تاکید کرد که امام خمینی(ره)  قرائت گوشه‌گیری و انزوا از عرفان را رد کرده است و در قامت یک پیشوای واصل مردم را  به سمت خدا حرکت و مسیر سعادت را به آنها نشان داد.

دکتر فریدعصر در پایان افزود: امروزه بعد از گذشت 34 سال از ارتحال حضرت امام، شاهد آثار نورانی ایشان در اقصی نقاط جهان هستیم و مراسمی که به این مناسب در شهرهای مختلف جهان برگزار می‌شود، شاهدی بر این مدعاست.

پروفسور اختر الواسع در سخنان خود ضمن عرض تسلیت به مناسبت سالروز ارتحال امام خمینی(ره)، گفت:امام خمینی(ره) در اقوال، افعال و آثار خود زنده‌ و اندیشه سیاسی امام بر اساس اطاعت الهی استوار است و نظامی که ایشان در ایران به وجود آورد، بر پایه ارزش‌های اخلاقی و اسلامی می باشد.

وی افزود: در ایران مرد و زن از حقوق برابر برخوردار هستند. چرا که در ایران حکومتی اسلامی برقرار است و اسلام علمبردار حقوق زن در جهان است و کشورهای غربی که داعیه حقوق زن را دارند، باید ایران را الگوی خود قرار دهند.

پروفسور اختر الواسع در ادامه به پیشرفت‌های زنان ایرانی در عرصه‌های مختلف زندگی پرداخت و گفت: زنان ایرانی با پایبندی به حجاب و ارزش‌های اسلامی، روز به روز به سمت افق‌های نوین پیشرفت در حال حرکت هستند.

وی افزود: یکی از شاهکارهای  امام  خمینی این بود که ایشان نظریه ولایت فقیه را به عنوان یک نظام حکومتی به جهانیان عرضه کرد. امروزه می بینیم که حکومت ولایت فقیه یکی از روش‌های موفق کشورداری است.

پروفسور اختر الواسع در پایان با اشاره به شخصیت عرفانی امام خمینی(ره) به جنبه‌های مختلف زندگی ایشان پرداخت و گفت: ایشان با سادگی و انکساری تمام زندگی بسر کرد و جانشین ایشان،حضرت آیت الله سید علی خامنه‌ای نیز به عنوان شاگرد حقیقی ایشان پایبند به همین روش زندگی است.

در بخش دیگر برنامه،مهندس محمد سلیم، نایب امیر جماعت اسلامی هند در سخنان خود گفت: شخصیت حضرت امام خمینی(ره) نه فقط برای مردم ایران، بلکه تمامی مردم جهان دارای برجستگی است.

وی افزود: در قرن بیستم، چند شخصیت دینی بپا خاستند و خدمات مهمی برای جهان اسلام انجام داده‌اند مانند ابوالاعلی مودودی و سید قطب و نام امام خمینی(ره)  در این میان، بسیار درخشان است که همیشه تاکید داشت که اسلام یک نظام سیاسی است که قابلیت تشکیل یک حکومت را دارد.

محمد سلیم گفت: نهضت امام خمینی(ره) به ظاهر باعث تغییر سیاسی در محدوده جغرافیایی ایران شد، اما اثرات آن امروزه نیز در جهان قابل مشاهده‌است.

نایب امیر جماعت اسلامی هند تاکید کرد : انقلاب ایران، یک انقلاب سیاسی نبود، بلکه یک انقلاب اخلاقی بر اساس تقوی، توکل به خدا و  اعتماد به مردم بود و بعدها دشمنان برای از بین بردن آن توطئه‌های بسیاری کردند. مثلا مجلس شورای اسلامی  را با بمب منفجر کردند و باعث شهادت افراد بسیاری شدند. اما، آنها نتواستند این انقلاب را از حرکت و پیشرفت، بازدارند.

وی خاطر نشان کرد: انقلاب اسلامی ایران، باعث تقویت اتحاد اسلامی شد و به دنبال آن، تعصبات فرقه‌ای کنار زده ‌شد و مسلمانان به سوی  تشکیل خیر امت حرکت کردند.

نایب امیر جماعت اسلامی هند در ادامه به پیشرفت‌های ایران بعد از انقلاب اسلامی اشاره کرد و اسلام را باعث و بانی آن خواند و افزود: امام خمینی(ره)  به مسئله فلسطین به عنوان یکی از مسایل مهم جهان اسلام می‌نگریست و همیشه بر شعار نه شرقی و نه غربی پافشاری می‌کرد که بیانگر اعتقاد راسخ ایشان به بالادستی نظریات اسلامی است.

حجت الاسلام و المسلمین شیخ ممتاز علی در سخنان خود با تاکید بر این نکته که برای فهم و درک انقلاب اسلامی ایران ما باید انقلاب عاشورا را درک کنیم، گفت: سیاست اسلامی بر پایه عرفان استوار است و با سیاست‌ دنیوی فرق دارد و اسلام بهترین نمونه سیاست را به جهانیان عرضه کرد.

وی به پیشرفت‌های ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: آوازه امام خمینی(ره)  و شخصیت ایشان در سراسر جهان پیچیده و آثار انقلاب اسلامی امروزه در اقصی نقاط جهان دیده می‌شود.

شیخ ممتاز علی در ادامه به زندگی ساده و بی آلایش امام خمینی(ره)  پرداخت و گفت: من شرف ملاقات با ایشان را پیدا نکردم اما با نایب بر حق ایشان آیت الله سید علی خامنه‌ای در طی سفر ایشان به هند در دوران ریاست جمهوری ملاقات کرده‌ام و زندگی ایشان نمونه زندگی امام خمینی(ره)  است.

پروفسور اخلاق احمد آهن در سخنان خود با اشاره به اشعار عرفانی امام خمینی(ره) به شخصیت ادبی ایشان پرداخت و با شرح برخی از اشعار ایشان آنها را بیشتر پیرو سبک عراقی قلمداد کرد و در ادامه اشعاری از سروده‌های خود درباره امام خمینی(ره)  را قرائت کرد.

لازم به ذکر است که در میان برنامه چند کلیپ از زندگی حضرت امام خمینی(ره)  و یک کلیپ از انتشارات رایزنی درباره امام خمینی(ره)  به زبان اردو پخش شد و گروهی از بچه‌ها سرود سلام فرمانده را به خوبی اجرا کردند .

 در پایان از کتاب ترجمه اردوی کتاب «زندگی به سبک روح الله» اثر علی اکبر سبزیان و ترجمه مولانا سید عقیل حیدر زیدی رونمایی به عمل آمد. در این کتاب برش‌هایی از زندگی روزمره حضرت امام خمینی(ره) به نمایش درآمده‌است.

انتهای پیام/