تاريخ انتشار: يکشنبه 23 بهمن 1401 - 10:33

انتشار ترجمه آذری ویژه نامه زکریای رازی پزشک، فیلسوف و شیمی دان برجسته ایران در نخجوان

به همت وابستگی فرهنگی کشورمان در نخجوان ویژه نامه زکریای رازی پزشک،فیلسوف و شیمی دان برجسته ایرانی به زبان آذری ترجمه و منتشر شد. در این ویژه نامه به معرفی زکریای رازی، ابوبکر محمّد بن زَکَریا رازی (۲۵۱ ه‍. ق – ۳۱۳ ه‍.ق معادل ۲۴۳−۳۰۴ ه‍.ش) پزشک، فیلسوف و شیمی‌دان ایرانی است. رازی آثار ماندگاری در زمینه پزشکی و شیمی و فلسفه نوشته‌ است و به‌ عنوان کاشف الکل، جوهر گوگرد (اسید سولفوریک) و نفت سفیدمشهور است. وی همچنین درباره کیهان‌شناسی، منطق و ریاضیات نیز آثاری دارد.

به همت وابستگی فرهنگی کشورمان در نخجوان ویژه نامه زکریای رازی پزشک، فیلسوف و شیمی دان برجسته ایرانی به زبان آذری ترجمه و منتشر شد. در این ویژه نامه به معرفی زکریای رازی، ابوبکر محمّد بن زَکَریا رازی (۲۵۱ ه‍. ق – ۳۱۳ ه‍.ق معادل ۲۴۳−۳۰۴ ه‍.ش) پزشک، فیلسوف و شیمی‌دان ایرانی است. رازی آثار ماندگاری در زمینه پزشکی و شیمی و فلسفه نوشته‌ است و به‌ عنوان کاشف الکل، جوهر گوگرد (اسید سولفوریک) و نفت سفیدمشهور است. وی همچنین درباره کیهان‌شناسی، منطق و ریاضیات نیز آثاری دارد.

به‌گفته جرج سارتن، (پدر علم تاریخ) رازی «بزرگترین پزشک ایران و جهان اسلام در زمان سده‌های میانه بود». پرویز اذکایی و جوئل کریمر در کتاب احیای فرهنگی در عهد آل بویه رازی را شخصیتی دانسته‌اند که بر قله انسان‌گرایی ایرانی ایستاده ‌است پرداخته شده ‌است.  به پاس زحمات فراوان رازی در داروسازی روز پنجم شهریورماه (۲۷ اوت)، روز بزرگداشت رازی شیمی‌دان بزرگ ایرانی و روز داروساز نام‌گذاری شده ‌است.     

ابوالفضل ربیعی افزود: در این ویژه نامه سعی شده درباره تاریخ تولد و زندگی رازی، اخلاق و صفات رازی، استادان و شاگردان رازی، آثار علمی، علم پزشکی، شیمی و داروسازی، فلسفه، کیهان‌شناسی، نصب تندیس محمد بن زکریا رازی در چهارطاقی دانشمندان ایرانی در وین دفتر سازمان ملل متحد، خدمات علمی، پزشکی، وفات و آرامگاه وی برای آشنایی بیشتر مخاطبین آذری زبان روایت شود.     

این ویژه نامه مرجع خوبی برای علاقمندان و محققان، اساتید و دانشجویان برای آشنایی با زندگی و آثار علمی این پزشک، فیلسوف و شیمی‌دان ایرانی کاربرد دارد.

ربیعی افزود: ترجمه این کتاب به زبان آذربایجانی می تواند در بیان و نشان دادن نقش این دانشمند ایرانی و خدمات علمی وی به جامعه جهانی در زمینه های مختلف برای اهالی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان موثر باشد.

علاقمندان می توانند به آدرس  Xüsusi jurnal Məhəmməd Zəkəriya Razi İranın ensiklopedik biliyə malik olan həkim      filosof və kimyaçısı | Azeri (icro.ir)  سایت نمایندگی فرهنگی نخجوان مراجعه و فایل الکترونیکی این ویژه نامه را دریافت نمایند.