این كتاب كه با مقدّمهای دربارهی تاریخچهی فقه آغاز میشود، شامل مطالبی همچون: احكام طهارت، نماز و انواع آن، احكام روزه، اعتكاف، احكام زكات، و احكام حج است. ذیل هر یك از این مباحث، آراء و فتاوای فقیهان و مجتهدان معاصر فقه اهل سنّت و فقه جعفری همراه با ذكر منابع و مآخذ، و همچنین قول اكثریت و اقلّیت و در برخی موارد قول ارجح و مرجوح آمده است.
فقه تطبیقی، یکی از مباحث مورد نیاز جامعهی مسلمانان و محقّقان و پژوهشگران در جهت شناخت تابعان و پیروان هر یک از مذاهب اسلامی از یکدیگر است که در راستای تقریب مذاهب اسلامی و وحدت مسلمانان اهمّیت بسیاری دارد. بررسی آراء و نظریات امامان و رهبران علمی و فقهی هر یک از مذاهب نیز از مباحث بسیار ضروری جامعهی علمی مسلمانان و حتّی غیرمسلمانان است.
اغلب دشمنیها و تفرقهها و جبههگیریهای تند و خصومتآمیز بین طرفداران و آموزگاران مذاهب اسلامی، از عدم شناخت منابع و نظریات یکدیگر و تعصّب بدون توجّه به علوم مشترک بین آنها سرچشمه میگیرد. بر این اساس، برای رسیدن به یک مخرج مشترک، ضروری است که آموزگاران هر یک از مذاهب اسلامی از نظریات یکدیگر آگاه شوند تا بتوانند علاوه بر توسعه و گسترش همکاریهای علمی در زمینهی رسیدن به وحدت بنیادی و تقریب آراء و افکار یکدیگر و همچنین بهرهمندی از نظریات یکدیگر، به موفقیتهای مناسب دست یابند. این کتاب، منبع مناسبی برای شناخت نظریات و فتاوای رهبران مذاهب اسلامی است.
|