این کتاب دارای مطالبی اجمالی دربارهی مشخّصات و اختیارات ویژهی دین اسلام است. همانطور که از عنوان این کتاب پیداست، خلاصهای از تعالیم اسلام را در بر دارد و برای شناساندن اسلام به کسانی که از تعالیم اسلام اطّلاعی ندارند، بسیار مؤثّر خواهد بود. کسانی به ارزش این کتاب واقفترند که چند سالی را در کشورهای اروپایی و آمریکایی گذراندهاند و از کمی کتب اسلامی و بهویژه شیعی در کتابخانههای بزرگ دنیا اطّلاع دارند.
در ابتدای این کتاب، تعریفی از دین و اعتقاد و اخلاق و عمل به میان آمده و سپس فواید دین و نیازمندی اجتماع به مقرّرات و قانون، و اجمالی از تاریخ ادیان و سپس دین اسلام و مقایسهی اسلام با دیگر ادیانها بیان شده است. کتاب در سه بخش تألیف یافته و شامل مطالب زیر است: در بخش اعتقادات: خداشناسی و ملل، قرآن و توحید، قدرت و علم خدا، عدل، رحمت، نبوّت، صفات نبی، پیامبران در میان بشر، هجرت و سیرت و وصیّت پیامبر(ص)،امامت و علم امام و چهارده معصوم(ص)، معاد و مرگ و عالم برزخ، و... . در بخش اخلاق: خداپرستی، وظیفهشناسی، بهداشت جسمی و روحی، تحصیل علم، وظیفهی معلّم، اجتهاد، احترام بزرگان، عدالت، حسن معاشرت، جهاد، تعاون و احسان. در بخش احکام: نماز، روزه، غسل، وضو، تیمّم، اقرار، غصب، احیاء موات، نمازهای مستحبّی، و... .
این کتاب، معارف و اصول بنیادین دین اسلام را به صورت خلاصه و با زبانی ساده برای مخاطبان خارج از کشور بیان میکند. گفتنیست که این كتاب برای کسانی که تمایل دارند تا نسبت به اسلام عزیز شناختی لازم و کافی پیدا کنند، بهویژه مسیحیان تازهمسلمان، بسیار مفید خواهد بود. در بخشی از کتاب آمده است: «اسلام جامعترین و کاملترین ادیان آسمانی است که به تمام نیازهای جسمی و خواستههای معنوی و درونی افراد بشر توجّه کامل دارد و اشعهی تعالیم آن تار و پود وجود انسان را فراگرفته است. اسلام برای رستگاری، راهی را پیش پای بشر قرار داده است که هیچگونه ابهام و اعوجاج و گمراهی در آن نیست؛ راهی است کاملاً صاف و مستقیم».
اسلام از نگاه نویسنده، دینی است که از نظر احاطه و جامعیّت علمی، تمام حرکات و سکنات و رفتار و کردار بشر را تحت نظر عمیق خود قرار داده و برای او حدود و مقرّرات و احکام مناسبی به اقتضای زمان و مکان وضع کرده است. لذا در تعالیم اسلام از حکم هیچ موضوعی فروگذار نشده است و از این نظر اسلام میتواند در هر عصری جوابگوی مشکلات و مسائل گوناگون فردی، اجتماعی، اقتصادی، فکری، قضایی، سیاسی، فلسفی و... باشد.
|